Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame Inzetbaarheid is een belangrijk onderdeel van de cao Bouw & Infra. Daarom hebben werknemers die onder deze cao vallen recht op diverse regelingen om gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven. Met gezonde medewerkers verminder je veiligheidsrisico’s op bouw- en infraprojecten.

Hieronder staan verschillende regelingen waarop werknemers die bij een (onder)aannemer werken recht hebben volgens de cao Bouw & Infra.’ Deze regelingen hebben tot doel om werknemers gezond aan het werk te houden. Dat komt de kwaliteit en snelheid van je bouw- of infraproject ten goede.
  • Duurzame inzetbaarheidsanalyse

Medewerkers die onder de cao Bouw & Infra vallen kunnen naast de wettelijke medische keuring (PAGO) gebruik maken van een Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Dit gesprek met een adviseur van Volandis, hét kennis en adviescentrum van cao-partijen in de Bouw & Infra voor duurzame inzetbaarheid, geeft de medewerker inzicht in:

  • zijn of haar lichamelijke conditie
  • hoe goed de medewerker in zijn of haar vel zit
  • welke ontwikkelmogelijkheden er zijn

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt de activiteiten (MDIEU).

  • Opleiden en ontwikkelen

Om jouw bouw- en infraprojecten goed uit te voeren en op tijd klaar te hebben zijn mensen met vakmanschap en met de juiste kwalificaties en competenties belangrijk. Goede opleidings- en ontwikkelmogelijkheden bevordert dit vakmanschap. Cao-partijen Bouw & Infra vinden leren en doorleren belangrijk. Daarom hebben werknemers die bij bedrijven werken die de cao Bouw & Infra toepassen recht op onder meer een individueel (opleidings)budget, functiegerichte scholing, gratis studiemiddelen en een voucher van € 500 om digitale vaardigheden te ontwikkelen. Ook bieden cao-partijen Bouw & Infra een diplomabonus voor bbl-leerlingen die hun diploma halen en een doorleerbonus voor bbl2 leerlingen die doorgaan met een bbl3 opleidingen.

  • Zwaarwerkregeling

Iedereen wil gezond zijn of haar pensioen halen! Als je lang zwaar werk hebt gedaan is dat soms lastig. Daarom heeft de sector Bouw & Infra de Zwaarwerkregeling waarmee oudere werknemers die fysiek werk op bouw- en infraprojecten projecten hebben gedaan drie jaar eerder kunnen stoppen. De medewerker ontvangt dan een uitkering tot aan het moment dat de medewerker zijn of haar AOW-leeftijd bereikt.

Zwaarwerkregeling
  • Vierdaagse werkweek 55-plus

Net als de Zwaarwerkregeling is de regeling Vierdaagse werkweek 55-plus een regeling voor oudere medewerkers. Met deze regeling kunnen fulltime medewerkers van 55 jaar en ouder naar een vierdaagse werkweek met behoud van de arbeidsovereenkomst. Dit kan door elke week een vakantiedag of roostervrije dag op te nemen. Als de medewerker vakantiedagen tekortkomt om elke week vier dagen te werken, dan is het kopen van een aantal extra vrije dagen mogelijk. Deze vrije dagen legt de medewerker in overleg met de leidinggevende vast in een rooster voor het hele jaar.