HOE WERKT HET?

Het inkopen en aanbesteden van diensten, leveringen en werken moet op een maatschappelijk verantwoorde manier plaatsvinden. De besteding van publieke gelden moet niet alleen financieel doelmatig zijn maar ook bijdragen aan een betere wereld waarin marktpartijen sociaal en duurzaam kunnen ondernemen.

De ‘Verantwoord Bouwen Toets’ bestaat uit tien vragen, die je als opdrachtgever en aanbestedende partij kan gebruiken om te toetsen of de inschrijvende partijen voldoen aan sociaal-maatschappelijke gunningscriteria.

Dit kan op twee manieren:

1. Inschrijvingsvereiste

Neem in je aanbestedingsdocument de verplichting op dat de inschrijver moet verklaren dat hij (specifieke bepalingen uit) de cao Bouw & infra toepast.

“Deze opdracht wordt gegund aan aannemers die onder de werkingssfeer van de cao Bouw & Infra vallen of voldoen aan de vereisten zoals benoemd in de Verantwoord Bouwen Toets Bouw & Infra.”

Vraag als bewijs een ingevuld exemplaar van de Verantwoord Bouwen Toets Bouw & Infra aan de partij die in aanmerking komt voor de gunning van de opdracht.

2. Uitvoeringsvoorschrift

Neem in je bestek of programma van eisen het voorschrift op dat de aannemer de cao Bouw & Infra toepast:

“Deze opdracht wordt gegund aan aannemers die onder de werkingssfeer van de cao Bouw & Infra vallen of voldoen aan de vereisten zoals benoemd in de Verantwoord Bouwen Toets Bouw & Infra. De aannemer is gehouden deze cao toe te passen en moet dit kunnen aantonen.”

Verifieer, indien nodig, op welke wijze de aannemer invulling geeft aan dit voorschrift. Je kunt hiervoor de Verantwoord Bouwen Toets Bouw & Infra als leidraad gebruiken.

Bij onderhandse aanbestedingen kan het toepassen van (bepalingen uit) de cao Bouw & Infra worden gebruikt als criterium voor het uitnodigen van ondernemingen. Het uitnodigen van uitsluitend bedrijven die dezelfde cao toepassen verkleint de kans dat wordt afgeweken van de daarin vastgelegde afspraken.