Duurzaam werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Iedereen wil werk doen dat betekenis heeft. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden nog veelvuldig ingezet voor tijdelijke ‘klussen’ op bouwprojecten (zoals aanvegen/opruimen van de bouwplaats). Na de klus gaan ze terug in de ‘kaartenbak’ van het UWV. Social Return on Investment (SROI) afspraken hebben als doel het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Cao-partijen willen verder gaan; zorgen voor duurzaam werk voor deze mensen en voorkomen dat deze werknemers terugvallen in een uitkering.
Actieve betrokkenheid van de opdrachtgever bij het vervullen van de SROI opgaven en in de aanbesteding vragen om duurzaam werk voor deze doelgroep, helpt om mensen uit een uitkeringssituatie te halen en hen betekenisvol werk te bieden. Bedrijven die actief meewerken aan het bieden van kansen aan personen met een achterstand op de arbeidsmarkt ervaren naast inspanning ook voldoening en dragen bij aan zingeving én werkplezier
Cao-partijen Bouw & Infra werken samen met Stichting Onderzoek Duurzaam SROI aan de ontwikkeling van ‘inclusieve bouwplaatsen’. Beleid en een consequente, integrale aanpak zijn vereist om een cultuur te creeren waarin er rekening gehouden wordt met elkaars talenten en beperkingen.
Dat geldt ook voor zingeving en trots op het bedrijf. Een zorgvuldig uitgevoerde Social Return-opgave geeft de betrokken medewerkers voldoening. Het draagt bij aan de trots op het bedrijf dat dit mogelijk maakte. Voorwaarde is hierbij dat alle medewerkers zichzelf gezien, gehoord en gewaardeerd voelen.
‘Deelnemers laten meedoen is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid’
Mensen met een lichte verstandelijke beperking willen graag meedoen in de...